De Speedlite Express (Flitsen door Piet VDE) + Win!!

Als je meer wil weten over flitsen of speedlites kan je kiezen uit een overvloed van boeken, Dvd’s, sites en podcasts. Veel van deze publicaties komen van de ander kant van de Atlantische oceaan. Denk maar aan de boeken en dvd’s van Kelby, McNally, Arias of Hobby. Maar je hoeft het echt niet zo ver te zoeken. Eén van de beste boeken over flitsen is ergens in een huis in Ledeberg ontsproten.

“Flitsen” door Piet Van Den Eynde (@mtwpiet) is een kort boek dat je in 128 pagina’s wegwijs maakt in de wereld van flitsen, triggers en speedlites. Het boek heeft het heeft het doel iemand die nog nooit een reportage flitser van ver of van dicht bij gezien heeft op weg te helpen. Maar ook voor de enthousiasteling die meer met Speedlites wil doen, kan er zeker zijn ding in vinden.

Het boek start met enkele eenvoudige basisregels: hard licht vs. zacht licht, syncspeed, flitslicht reflecteren etc… Aan de hand van talloze voorbeelden doet Piet stapje voor stapje alle mogelijkheden uit de doeken en welk materiaal er op de markt is en voor welk budget. Zo leer je snel de verschillen tussen merkeigen flitsers en flitsers van zogenaamde “third party fabrikanten”. Ook de verschillende werkwijzen tussen ETTL flitsen of manueel flitsen komen uitgebreid aan bod. De laatste pagina’s van het boek zijn gericht naar meer geavanceerde technieken en materiaal en zijn dus ook heel erg interessant voor de meer ervaren fotograaf. Om af te sluiten is er ook nog een online bonus hoofdstuk waarin vier top fotografen het woord nemen. Het boek focust op het aanzetten tot experimenteren en spelen met licht. Dat blijkt ook letterlijk uit het besluit. “Flitsen” sluit af met de woorden…” en nu is het aan jou”.

Het leukste aan het boek is dat Piet rekening houdt met het feit dat het leeuwendeel van zijn lezers niet het budget zullen hebben voor 4 SB910’s, een D4 of een 70-200 2.8 VRII en dat hij voor elke toepassing verschillende oplossingen per budget naast elkaar legt. Vele voorbeeld foto’s uit het boek zijn ook afkomstig uit zijn Piet’s reisarchief en is het boek dus doorspekt met prachtige beelden van de meest exotische locaties.

Bij het lezen van “flitsen” moet je zeker je hoofd erbij houden. Want in de 128 pagina’s staat echt bijna ALLES wat je over flitsen moet weten en er min of meer te weten valt. Het tempo ligt daarom ook relatief hoog maar dat is geen enkel probleem want het boek is zodanig geschreven dat zelfs een complete leek zal weten waarover het gaat.

Wil je starten met flitsfotografie maar je weet niet goed waar eerst te kijken, dan is dit boek absoluut verplichte lectuur!

Omdat het boek zo’n topper is, heb ik aan Piet gevraagd of ik er eentje mag weg geven. Jawel er valt dus wat te winnen !

Hoe maak je kans op dit boek? Gewoon een reactie posten hieronder met je naam en e-mail adres (dat zal onzichtbaar zijn, gewoon in het juiste veld invullen) vergezeld van een klein berichtje en volgende week maandag kiest een onschuldige hand (lees: een random number generator) de gelukkige winnaar uit.

(De inschrijvingen sluiten op zondag 29 Juli 2012 om 0:00)

Deze wedstrijd is ondertussen beëindigd.

 

Related posts

A Racing Star

A little preview of a shoot I did last friday. I was asked to shoot some promoshots in a car workshop. I love shooting in these places. They have so much character. See for yourself. (And yes that IS an original rear engine Renault R5 turbo)

Selfie

A few weeks ago I shot a few images for Mobistar magazine. including one of myself(not joking). Not the easiest task ever. This on didn't end up in the magazine but is my personal favorite.

Deborah.

Deborah.

In Black & White. Some snapshots from last week during a four day studio shoot. Deborah @ Flagmodels Hair & Make-up: Saima Rashid Bargfrede [Shot on a Leica M-E with a 50mm F2 Summicrom]

28 Comments

 1. Pascal Philippaerts July 25, 2012

  Lijkt me het perfecte boek om binnenkort mee te nemen op vakantie!

 2. Charlotte Merlevede July 25, 2012

  Het lightroomboek vab Piet heb ik al, deze nog niet :).
  Groetjes

 3. ilse July 25, 2012

  mss is Piet degene die me eindelijk kan uitleggen hoe flitsen werken :=)

 4. Martijn Rouwen July 25, 2012

  Kijk! Dat klinkt alsof het duidelijk uitgelegd word! Nice!

 5. Tom Hens July 25, 2012

  Ziet er absoluut interessant uit, zeker omdat het van Piet komt.

 6. Arthur Nevejan July 25, 2012

  Ik wil wel zo’n boek ;).

 7. Tomvh July 25, 2012

  Ilse, je moet die flits wel eerst opzetten hé!
  Dat en veel meer staat er zeker in dit interessant boek!

 8. Filip July 25, 2012

  Wil heel graag wat bijleren over het gebruik van (flits)licht …

 9. Marc July 25, 2012

  Dat is atijd wel handig om iets bij te leren… laat maar komen 😉

 10. Kurt VdV July 25, 2012

  Extra leerstof is altijd welkom :)

 11. Mac Meureg July 25, 2012

  Als je de beschrijving hier leest: Instant buy!! natuurlijk is ‘instant win’ nog altijd beter.

 12. Bart July 25, 2012

  (Nuttige) lectuur is altijd welkom :-)

 13. Bart Braem July 25, 2012

  Ik heb al een boek van Piet en dat was heel interessant, dus daar mag er zeker eentje bij.

 14. Dirk July 25, 2012

  Ik heb nog veel te leren over het gebruik van m’n flitsers en paraplu. Ik steel hier wel eens iets met m’n ogen, maar een goeie basis ontbreekt me.

 15. Edward July 25, 2012

  Lijkt me een mooie aanvulling op mijn bestaande boeken en een versie als ebook is helemaal geweldig voor mijn iPad.

 16. p. July 25, 2012

  Wie weet gebruik ik dan eens mijn flits?

 17. Geert July 25, 2012

  De schrijfstijl van Piet kennende zal dit boek wel niet te versmaden zijn.

 18. Filip July 26, 2012

  misschien kan dat de aanschaf van een flits verantwoorden.
  lang leve het licht.

 19. Steven July 26, 2012

  De Craft & Vision e-books van Piet heb ik al, de deze zou er ook graag bijmogen 😉

 20. Dirk July 26, 2012

  Ziet er een interessant boek uit! Goeie review!

 21. Bram July 26, 2012

  Piet VDE’s Making Light is een fantastisch e-book, want heb deel 1 al via craft and vision gekocht… Maar aangezien ik geen tablet heb zal een papieren boek veel handiger zijn op locatie 😉

 22. richard July 27, 2012

  heb inderdaad niet het budget voor super flitsinstallaties en ben benieuwd hoe je dit lowbudget op kunt lossen. Hoop daarom het boek te winnen.

 23. Claire July 27, 2012

  Misschien dé aanzet om eindelijk eens meer met mijn flits te doen.

 24. Bart July 28, 2012

  Er is nog net een plaatsje op de boekenplank!

 25. Natalie July 29, 2012

  Niet enkel plaats op de boekenplank, maar ook veel zin om te lezen

 26. Marc July 29, 2012

  Draadloos flitsen (op reis vooral Nikon CLS) bevalt me meer en meer. Alhoewel ik er voordien al kennis mee had gemaakt was Piet’s Craft&Vision uitgave een sterke trigger. Zopas op een reis naar Indochina veel gebruikt gemaakt van deze techniek (mijn echtgenote maakte snel vorderingen als assistente :-) )

 27. Richard July 29, 2012

  Dat lijkt me een mooi boek om mijn opzetflitser mee te leren kennen!

 28. Frederik July 30, 2012

  Proficiat aan Tom Hens!! Jij wint het boek Digitale fotografie: Flitsen

  *het nummer van de comment werd gegenereerd door de random number generator http://www.random.org/

Leave a Reply