Het artikel dat ik eind november over Lightroom 2 en Aperture 2 schreef, is ondertussen een van de populairste op mijn blog geworden. Er zitten dus heel wat mensen met dezelfde vraag. Maar voorlopig bood dat artikel geen antwoord. Voor mij is het antwoord duidelijk. Ondanks het feit dat Apple Aperture 2 een geweldig goed programma is, vind ik Adobe Photoshop Lightroom 2 stukken beter en wel voor heel grondige redenen.
1) Ondanks het feit dat Aperture door Apple is gemaakt is Aperture ongelofelijk zwaar voor je computer (je zou denken dat de twee perfect zouden samenwerken). De eerste versie van het programma had hetzelfde porbleem en Apple beweerde het probleem opgelost te hebben. Niet dus. Zelfs op mijn MacBook Pro (geen prutscomputer dus) kan ik amper iets anders doen terwijl Aperture opstaat zonder dat alles trager gaat. Bij lightroom 2 is dat helemaal niet het geval. Als ik nu in Lightroom werk moet ik mij geen zorgen maken of er andere programa’s open staan. In de screenshot hierboven zie je hoe mijn desktop er op dit moment uitziet en lightroom werkt perfect.
2) Ik ben van plan om in de toekomst meer “tethered” te fotograferen en het is dus belanrijk dat het programma dat ik gebruik dat ondersteunt. Aperture ondersteunt geen recente Canon camera’s. Dus met mijn 400D kon ik niet rechtstreeks naar Aperture fotograferen. Lightroom kan dat wel met behulp van de Eos utility die je gratis kan downloaden en in de doos van elke Eos camera zit.
3) Camera Raw ondersteuning. Niet dat ik daar voorlopig ongelofelijk veel nood aan heb want mijn 400D is ondersteund. Maar het duurt veel langer voordat Apple nieuwe Raw formaten ondersteunt, voor bijvoorbeeld de 5D mkII dan bij Adobe.
4) De “Volume browser” zoals dat met een mooi woord heet. Het paneel waar je al je harde schijven in terug vind in ongelofelijk handig. Je kan naar believen harde schijven inpluggen of uit trekken zonder dat je Lightroom moet herstarten. Bij aperture staan de foto’s gewoon offline en moet je het programma opnieuw opstarten voordat je foto’s terug online zijn.
5) Lightroom 2 werkt een stuk intuitiever. Alles staat er al waar je verwacht dat het staat. Manier van keywords toevoegen of foto’s exporteren en importeren gaat gewoon sneller
6) De integratie met Photoshop is geweldig Beelden openen als een Smart object. Ik heb er al meermaals gebruik van gemaakt en het werkt echt. Aperture is de samenwerking met de moeder de bewerkingsprogramma’s uiteraard veel beperkter. (wat me ergens logisch lijkt)
7) De ondersteuning door Adobe en door derden in fenomenaal. Wil je alles weten over Lightroom dan kan dat. Er zijn massa’s iTunes podcasts over lightroom: Photoshop TV (the photoshop guys) Layers TV, Lightroomkillertips door Matt Kloskowski. Een geweldig boek door Scott Kelby (The lightroom 2 book for digital photographers), Adobe TV met Julianne Kost en dat is maar een fractie van alle bronnen. Aperture heeft er ook maar dat is eigenlijk peanuts tegenover Adobe.
8 ) Personalisering van Lightroom. Mijn copyright watermarks komen los uit Lightroom, je kan bij een presentatie het logo van lightroom veranderen naar je eigen logo. Niet meteen broodnodig maar wel handig.
Ik kan nog even doorgaan maar voorlopig hou ik het hierbij.
Oh ja misschien nog een puntje.
Wat ga ik missen aan Aperture?
De gamma vignettes. Het vignet dat ik in Aperture kon toepassen is een stuk mooier dan in Lightroom.
Maar dat is dan weer opgelost door het gebruik van CS4
Ik vond het trouwens eens een geweldig interessant experiment om beiden eens te vergelijken. Zo besef je pas echt hoe goed de heren en dames van Adobe zijn.
Leave a reply
Goeie keuze!
🙂
Voor mij was er ook nog volgende reden: de compatibiliteit van mijn RAW edits met Camera RAW. Alle bewerkingen die ik doe in Lightroom worden ofwel als XMP weggeschreven (bij NEF betanden) of in DNG bestanden opgeslaan.
Bij het openen van die bewerkte RAW beelden in Photoshop Camera RAW worden mijn edits ook daar terug toegepast. Bij Aperture is dit niet mogelijk.
Leuk artikel! Zelf gebruik ik Aperture voor mijn foto albums in te organiseren en te bezichtigen.
Lightroom gebruik ik voor te importeren, bewerken en op folder-level te organiseren. Ben er nog vrij nieuw in maar het bevalt mij!
Kan je wat meer info of links geven over vignettering in Photoshop CS4?
En je vergat nog de export plugin te vermelden van Jeffrey Friedl voor Flickr, Picasa, Zenfolio en Smugmug 🙂
ik he nog geen ervaring met deze programma’s maar mijn lief heeft wel aperture gekocht voor op zijn nieuwe mac. Ik ben dus wel eens benieuwd om kennis te maken met het programma. Momenteel nog niet genoeg geld om ligthroom te kopen…
@ysabje: Zolang je student bent mag je bepaalde dingen ‘doen’ vind ik. Zoniet moet je nog eventjes sparen! 🙂
LIGHTROOM KOST 99 EURO (excl btw) in de adobe student store. Niet zo heel veel geld voor een professioneel programma
“@ysabje: Zolang je student bent mag je bepaalde dingen ‘doen’ vind ik. Zoniet moet je nog eventjes sparen! ”
Je moet het zelfs niet illegaal doen ik denk dat je beide programma’s 30 dagen kunt proberen.
Duidelijke keuze 🙂
Maar ik volg u helemaal. Lightroom werkt gewoon sneller, intuïtiever en ziet er ook mooier uit. Veel handiger ook om te exporteren vind ik.
ik heb nu lightroom en ben er wreed content mee!
[…] artikels over Lightroom: Lightroom Wins! Lightroom vs. […]
[…] aankocht en dus de keuze had tussen Lightroom 2.0 en Aperture 2 heb ik beide programma’s eens vergeleken. Lightroom 2.0 stak er toen met kop en schouders uit. Vooral door de betere Library Module en de […]