Systeemcamera’s zijn hip voor het moment, dat kan niemand ontkennen. Dat betekent ook dat de race naar de “systeemcamera-troon” volop aan de gang is. Zowat elk zichzelf respecterend cameramerk deed al een worp naar die troon. Die wordt op dit moment gedeeld door Olympus en Panasonic die met toestellen als de Pen en de GX1 de plak zwaaien.
Samsung deed eerder al een worp naar die troon en dat was niet meteen een onverdeeld succes. Daarom was ik ook een beetje sceptisch wanneer Samsung mij vroeg hun nieuwste paradepaardje, de NX20, te testen. Maar dat duurde niet lang.
De Samsung NX20 is een 20,3 megapixel APS-C systeem camera. In mensentaal wil dat zeggen dat de sensor in deze kleine Samsung even groot is als de sensor in jouw Canon Eos 7D of D300s. Dat is dus best groot voor zo’n kleine camera en in “sensorland” size does matter…
Voor een aantal weken lang heb ik de camera overal naartoe genomen voor mijn eigen persoonlijke snaps en het eerste wat mij onmiddellijk opviel was dat door de grotere sensor mijn beelden veel sneller een mooiere onscherpe achtergrond kregen in de lage diafragma’s. Veel compacte toestellen met een kleine sensor hebben vaak het probleem dat zelfs blij grote diafragma’s alles in je beeld scherp is. Bij de NX20 was dat zelfs met de standaard 18-55 al niet het geval. I like !
Maar wat mij bij de NX20 het meeste aansprak was het hoge gadget gehalte van het toestel. Toestellen zoals een Fuji X100 of een zelfs een Nikon D800 zijn camera’s “pur sang”. Wat bedoel ik daarmee? Wel een X100 is net als een Ferrari. Een ding dat ontworpen is om kei hard te gaan, in stijl en niets anders. Zo is de Fuji enkel en alleen een camera die geweldige beelden maakt and that’s it. De Samsung is zoals een elektrische Tesla (google it als je er nog nooit van gehoord hebt), die gaat ook snoeihard, maar is tegelijkertijd een technologisch hoogstandje met een volledig elektrische motor. Zo maakt de NX20 ook geweldige beelden maar zit het toestel daarnaast ook boordevol gadgets.
Zo kan je rechtstreeks vanuit het toestel beelden via een WiFi verbinding naar Facebook of Picasa (Maar niet naar Twitter! Fix het in een firmware update, Samsung) uploaden of gewoon e-mailen naar vrienden. Daarnaast heeft de NX20 ook een van de beste displays die ik ooit op een camera zag. Een superhelder en gedetailleerd OLED scherm zorgt ervoor dat je alle details in je beeld goed kan zien voor je het beeld maakt. De uitgebreide info op de display inclusief een electronic level doen meer denken aan de cockpit van een vliegtuig dan de achterkant van een camera.
Het enige nadeel dat ik aan het toestel kon vinden was eigenlijk de resolutie. 20 megapixel in een snapshot toestel vind ik nogal aan de hoge kant en lijkt meer op een marketing truuk dan op een nuttige functie. Hoewel ik nu professioneel met camera’s van 24 en 36 megapixel werk heb ik lange tijd het zelfde gedaan met een 12 mega pixel camera en dat was steeds genoeg. Daarnaast komt zoiets zelden de ISO’s tegemoet. De NX20 zeker niet slecht in hoge iso’s maar uitblinken doet hij op dit vlak zeker niet. Het enige wat ik nog miste op het toestel was een touchscreen. Niet zozeer voor tijdens het fotograferen, maar bij het delen en e-mailen van beelden is het typen van een caption letter voor letter met een scroll wieltje gewoonweg onhandig.
De Samsung NX20 is een redelijk compleet toestel dat perfect zij aan zij in het rijtje van de andere beter systeemcamera’s kan staan. Ik zie het toestel misschien niet meteen als “snapshotter” voor een pro fotograaf wanneer de D800 of 1DX niet mee kan gaan. Daarvoor zijn andere toestellen uit een beter hout gesneden. Hoofdzakelijk omdat een deel van de gadgets minder interessant zijn als je in RAW fotografeert. Zo publiceer ik zelden beelden, zelfs snaps zonder dat ze ook maar even door Lightroom zijn gepasseerd. Maar het is een ideaal toestel voor fashion/travel/design/autobloggers die in jpeg shooten en “on the fly” online beelden willen delen. Maar ook voor de rest van de wereld die net iets meer beeldkwaliteit en flexibiliteit willen, is de Samsung NX20 zeker te overwegen.
Leave a reply